Uploaded image for project: 'Doctrine 2 - ORM'
  1. Doctrine 2 - ORM
  2. DDC-1984

ORM tries to fetch an already deleted versioned entity and fails with spl_object_hash error


    • Type: Bug
    • Status: Resolved
    • Priority: Major
    • Resolution: Fixed
    • Affects Version/s: 2.2.2
    • Fix Version/s: 2.3.4
    • Component/s: ORM
    • Security Level: All
    • Labels:


      This is a nasty bug, it doesn't always happen, and i can't seem to reproduce it consistently.

      It sometimes happens when trying to fetch a versioned entity which doesn't exist anymore in the database.

      PHP 5.4.5
      PostgreSQL 9.1
      Doctrine 2.2.2 with array cache, XML mapping driver

      Entity config: BaseEntity mapped as mapped-superclass, User entity extending the base entity:

      Mapping file:

      <mapped-superclass name="Specula\Entities\BaseEntity">

      <field name="updatedOn" type="datetime" column="updated_on" />
      <field name="version" version="true" type="integer" column="version" />

      <many-to-one field="updatedBy" target-entity="User">
      <join-column name="updated_by" referenced-column-name="user_id" />


      User entity:

      <entity name="Specula\Entities\User" table="users">
      <id name="id" type="integer" column="user_id">
      <generator strategy="AUTO" />

      <field name="userName" type="string" column="username" length="20" />
      <field name="passwordHash" type="string" column="password_hash" length="40" />
      <field name="fullName" type="string" column="fullname" length="45" />
      <field name="isAdmin" type="boolean" column="is_admin" />
      <field name="isActive" type="boolean" column="is_active" />


      Relevant part of stack trace:

      PHP Error [2]

      spl_object_hash() expects parameter 1 to be object, null given (/var/www/html/repository/Doctrine/ORM/UnitOfWork.php:1318)

      #0 unknown(0): CWebApplication->handleError()
      #1 /var/www/html/repository/Doctrine/ORM/UnitOfWork.php(1318): spl_object_hash()
      #2 /var/www/html/repository/Doctrine/ORM/UnitOfWork.php(2141): Doctrine\ORM\UnitOfWork->getEntityState()
      #3 /var/www/html/repository/Doctrine/ORM/EntityRepository.php(145): Doctrine\ORM\UnitOfWork->lock()
      #4 /var/www/html/repository/Doctrine/ORM/EntityManager.php(371): Doctrine\ORM\EntityRepository->find()
      #5 /var/www/html/repository/Specula/Dao/BaseDao.php(103): Doctrine\ORM\EntityManager->find()
      #6 /var/www/html/repository/Specula/Dao/UserDao.php(33): Specula\Dao\UserDao->findEntityById()
      #7 /var/www/html/repository/Specula/Managers/UserManager.php(91): Specula\Dao\UserDao->findById()
      #8 /var/www/html/repository/Doctrine/ORM/EntityManager.php(220): Specula\Managers\UserManager->Specula\Managers{closure}()
      #9 /var/www/html/repository/Specula/Managers/UserManager.php(93): Doctrine\ORM\EntityManager->transactional()

      Deleting the proxy, restarting webserver, restarting database server doesn't help. i'm using the array cache and apc is disabled.

      If you need more information let me know i'm currently experiencing this bug so i can provide more information.

      Best regards,



        jaco Jaco Stienstra created issue -
        beberlei Benjamin Eberlei made changes -
        Field Original Value New Value
        Status Open [ 1 ] Resolved [ 5 ]
        Fix Version/s 2.3.4 [ 10420 ]
        Resolution Fixed [ 1 ]


          • Assignee:
            beberlei Benjamin Eberlei
            jaco Jaco Stienstra
          • Votes:
            0 Vote for this issue
            2 Start watching this issue


            • Created: